21 Ocak 2012 Cumartesi

Yazılarınız Arama motorlarına uygun olsun

Ülkemizde arama motoru denince 100’de, 90’lık kullanımıyla ilk akla gelen Google oluyor. Durum böyle olunca binlerce site içerisinden sıyrılıp ,hazırladığınız içeriğin Google’da ilk sayfalarda görünmesi için sizin de yapabilecekleriniz bulunuyor.

arama-motorları

İçeriğinizi arama motorlarına uygun bir şekilde düzenlemek için kullanabileceğiniz bir çok yöntem bulunuyor bu yöntemleri kullanarak daha fazla kişiye ulaşmak istiyorsanız yazı sizin için.

Şimdi sizinle adım adım arama motorlarına uygun bir yazıyı nasıl hazırlayabileceğimize bakalım.

Yazı başlıklarınız arama motoru dostu olsun.

Yazımızın başlığı arama motoru için en önemli bölümdür o yüzden hedeflediğiniz kelimelerin başlığın ve linkin içinde geçmesine dikkat edin..

Buna bir örnek verelim.

bizim daha önce yayınladığımız AddThis’den yeni araç çubuğu Sharebar adlı yazımızın başlığına dikkat ettiyseniz odaklandığımız kelimeler addthis+araç çubuğu ve eklentinin İngilizce adı olan Sharebar hazırladığımız başlığı bu kelimeleri kullanarak istediğiniz kadar uzatmanız mümkün fakat başlığınız çok uzun olursa diyelim ki başlık Yeni wibiya tarzı araç çubuğu add this share bar olsaydı bu yazının linki de şu şekilde olacaktı.

http://www.e-bilisim.blogspot.com/2010/01/yeni-wibiya-tarzi-arac-cubugu.html

İlk linkimizde odaklandığımız kelimelerin 3’de çıkarken http://www.e-bilisim.blogspot.com/2010/01/addthisden-yeni-arac-cubugu-sharebar.html diğer başlığın linkinde bu kelimeler görünmüyor .. bununda sebebi blogger bir yazıyı yayınlarken (bu tüm platformlarda böyle) yazı için bir sayfa oluşturduktan sonra uzun olan başlığı kısaltıp Türkçe karakterlerden arındırdıktan sonra yayınlar .

Sizin başlığınızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken nokta hazırladığınız başlığın içeriğinizin kısa bir özeti şeklinde olması ve istediğiniz kelimelerin yer bulması için başlığın linkin en fazla 4-5 kelimeden oluşacağını unutmanız.

→ Ayrıca yazı başlıklarında geçen kelimelerin arama sonuçlarında en çok etkili olan alternatiflerini kullanmakta ara sonuçlarında daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır buna da bir örnek verecek olursak.

Ücretsiz yerine alternatifi olan bedava kelimesini kullanmak aramalarda ücretsiz yerine bedava kelimesini arayan daha çok insana ulaşmanız demektir.

İçeriğinizi arama motorlarına uygun şekilde düzenleyin.

İçerik yani yazılarınız denince ilk şartın özgün olmak olduğunu unutmamalısınız.

yazı başlıkların da hedeflediğiniz kelimelerden bahsetmiştik bu kelimeleri yazınız içerisinde doğru yerlerde kullanmanız da bir o kadar önemlidir ,şöyle açıklayalım bir arama motoru botu blog’unuzu tararken yazı başlığından sonra aranan kelimenin yazıda ne kadar çok kullanıldığına bakar.

Tabi bundan şunu çıkarmayın yazıyı gereksiz yere hedeflediğiniz kelimelerle doldurmak tam tersi bir etkide yaratabilir.

→ Diğer önemli bir konuda bu kelimeleri kalın olarak vurgulamak botlara yazının bu kelimelerle ilgili olduğunu belirtmenizde faydalı olur.

→ Pek kullanılmasa da kelimelerin yanlış yazılmış şekline ,yazılarınız içerisinde yer vermek sonuçları etkileyecektir.

Bir örnekte buna verelim: Google aramalarında malesef ki web yerine wep kelimesini arayanların sayısı hiç azımsanamayacak düzeyde.

→ Yazılarınız da geçen kelimelerle ilgili diğer yazılarınıza link vermekte eski yazılarınızın daha çok okunmasını sağlayacağı gibi arama sonuçlarını da etkileyecektir.

→ yazılarınızda kullandığınız görselleri title yani açıklama kısmını doldurmayı unutmayın botlar şuan itibariyle görselleri okuyamasalar da alt yazan kısmına yazdığınız açıklama Google Görsel aramada görünmesini sağlayacaktır.

Örnek:

arama-motorları

arama motorları

Birden fazla yazı başlığı kullanabilirsiniz .

Diyelim ki yazdığınız yazı şuan okuduğunuz yazı gibi uzun ve farklı konulara değiniyorsanız.

Yazı içerisinde alt başlıklara da yer verebilirsiniz ,yazı başlıklarınız H3 etiketiyle etiketlendiği için siz alt başlıklarınıza H4 etiketi verebilirsiniz.

Yazılarınızı düzenli olarak etiketleyin.

Biz blogger da etiketleri her ne kadar kategori oluşturmak için kullanıyorsak ta doğru şekilde seçilmiş etiketler yazılarınızın aramalarda üst sıralara çıkmasını da etkileyecektir.

Arama motorları bir siteyi veya blog’uğu tararken çıkan sonuçlarda , aranan kelimenin o yazı içerisinde geçme oranı yazı başlığı ve etiketleri baz alırlar. Yani yazılarınızın arama motorları tarafından daha yüksek sıralarda çıkabilmesi için yazılarınızı doğru etiketlemeli ve olabildiğince fazla alt başlık( etiket) kullanmalısınız.

Doğru etiketleme nasıl yapılır ?

En önemli kural yazınızın içinde geçmediği halde yazınızla ilgisiz etiketler oluşturmamalısınız.Diğer önemli bir noktada aşırıya kaçmadan kelimelerin eş anlamlılarını da kullanabilmeniz.

0 yorum:

Yorum Gönder