21 Ocak 2012 Cumartesi

Blog'unuzun bir ana sayfası olsun

ana-sayfa Bir çok yazının yeniden eskiye doğru ve üst üste sıralandığı , blog ana sayfanızı nasıl düzenleyebileceğinize geçmeden önce işe size blogger’ın sayfa yapısı hakkında biraz bilgi vererek başlayacak olursak , sanırım yazının ilerleyen bölümlerini anlamanızda kolaylaşacaktır.


Blogger yapısı gereği bir “scrip” olduğu için, siz bir yazı yazdığınızda bu yazıyı ön belleğe alır ve gösterilecek sayfanın özelliklerine göre bu içeriği sıralar .
Temel olarak ana sayfa ,yazı sayfaları, arşiv sayfaları ve bunlara sabit(statik) sayfaları da eklerseniz 4 çeşit sayfa bulunduğunu söyleyebiliriz

ana-sayfa

Ziyaretçilerin blog’uğunuzun linkini tarayıcıya yazarak, blog’uğunuza ilk girdikleri anda karşılaşacakları sayfa ana sayfa olduğu için şüphesiz ki en önemli sayfadır.

Bu yüzden ana sayfanızın bir çok özelliği barındırması ve blog hakkında anlaşılabilir bilgi vermesi gerekir, ardından da sitenin içeriğiyle ilgili doyurucu bir rehber görevi üstlenir.

Yazılarınızı özet şeklinde yayınlayın.

Ana sayfanızda birden fazla yazıyı göstereceğiniz için yazılarınıza keserek kalan kısmını farklı bir sayfada (yazı sayfalarında) açtırmak için devamını oku şeklinde bir bağlantı oluşturmanız ana sayfanızda daha fazla yazıya yer vermenize ve ana sayfanızın daha hızlı açılmasını sağlayacaktır.
ana-sayfa-devmını-oku
Devamını oku şeklinde bir bağlantıyı nasıl oluşturabileceğiniz hakkında ayrıntılı bir yazı yazdığımız için bu adımı geçiyorum.

Bu işlem en büyük artısı blog ziyaretçilerinizin diğer yazılarınızı görmek için blog’uğunuz da gezinirken sayfaları daha hızlı görüntüleyebilmelerine olanak sağlamasıdır .

Blogger’ın özel kodlarını kullanın.

Blogger’ın özel kodlarını kullanarak istediğiniz öğeyi ana sayfada ve diğer sayfalarda gösterebileceğiniz gibi yine farklı kodlar kullanarak gizleyebilmenizde mümkün.

Amacımız bir ana sayfa hazırlamak olduğu için, sayfamızın daha düzenli görünmesi ve vitrin görevi üstlenmesi için ,eklediğimiz her hangi bir gadgetı veya oluşturduğunuz herhangi bir bölümü yalnızca ana sayfada görüntülenmesini sağlayabilir veya gizleyebilirsiniz.

Gadgetları ana sayfada Gösterin/Gizleyin

Hemen hemen her blogta görmeye alışık olduğumuz facebook beğen butonunu eğer bizim ana sayfamızı ziyaret ettiyseniz görmeniz mümkün değil bunun sebebi de her yazının altında görüntülenince tasarımı bozması.



bunu yapabilmek içinde beğen düğmesine ait kodları alttaki kodların içerisine yerleştirmemiz yeterli oluyor.


kodlarınız burya gelecek

Bu sayede düğme yazı sayfalarında tüm yazıların altında görünürken ana sayfada gizleniyor.Siz de bu kodları kullanarak blog’uğunuza eklediğiniz linkwithini , slaytları, reklamları veya kenar çubuğuna eklediğiniz her hangi bir gadget’ı sadece ana sayfada gösterebilir veya gizleyebilirsiniz.

aynı şekilde istediğiniz bir elementi sadece ana sayfada görünür yapabilmenizde mümkün.

buraya yazacağınız kod sadece ana sayfada görünür

Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra kodların içerisine aldığınız yalnızca
blog ana sayfasında görünecek, yazılardan birine tıklandığında ortadan kaybolacaktır.

Amacımız her ne kadar düzenli bir ana sayfayı oluşturabileceğiniz özel kodları sizlerle paylaşmak olsa da yukarıda anlattığımız işlemi blogger’ın diğer sayfalarında da uygulamanız mümkün diğer sayfalarda kullanabileceğiniz kodları da aşağıda inceleyebilirsiniz.

Diğer sayfalarda kullanabileceğiniz kodlar

Sade Yazı sayfalarında göster

(.....)

Yazı sayfalarında Gizle

(.....)

Sadece Arşiv sayfalarında göster

(.....)

Arşiv sayfalarında gizle

(.....)

Sadece Sabit sayfalarda göster

(.....)

Sabit sayfalarda gizle

(.....)

0 yorum:

Yorum Gönder