21 Ocak 2012 Cumartesi

İçeriğinizi etiketleri kullanarak kategorilere ayırın

kategoriBlog'uğunuzu oluşturup tasarımını da kendinize göre özelleştirdikten sonra vaktinizin çoğunu blog'uğunuza içerik eklemekle geçtiğini göreceksiniz.

Pek çok blogger saatlerini harcayarak yazdıkları yazılarını etiketlemeden yayınlar. Öncelikle bunun pekte iyi bir fikir olmadığını bilmeniz de fayda var.
Blog'uğunuza içerik girmeden önce organize ederek planlayabilir ve ilerleyen günlerde yazılarınız çoğalıp ta içinden çıkılmaz bir hal almadan önce kategorilere ayırabilirsiniz.

Etiketleri kullanarak oluşturacağınız kategoriler ,blog ziyaretçilerinizin o an okudukları yazı ile aynı kategorideki diğer yazıları daha kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmelerini kolaylaştıracağı gibi diğer yazılarınızın da okunma oranını arttıracaktır.

Blogger yapısı gereği kategori oluşturma imkanı sunmasa da , hemen her türlü blog da içeriğinizi farklı kategorilere ayırmak için etiketleri kullanabilirsiniz.

Diyelim ki sizin yemek tarifleri üzerine yazdığınız bir blog'uğunuz var ve salataları,çorbaları,tatlıları farklı kategorilere ayırdıktan sonra tatlılar diye bir kategori oluşturduğunuzda buna tıklayanların sadece tatlılar hakkında yazdığınız yazıları ana sayfada görüntülemelerini istiyorsunuz.

1. Adım: Yazılarınızı etiketleyerek kategorilere ayırın.

Yazınızı yazdıktan sonra, yazı editörünün sol alt köşesinde bulunan etiketler kutucuğuna tatlılar diye yazarak yazınızı etiketleyin. (bu bölüme virgülle ayırarak farklı etiketlerde girebilirsiniz) Screenshot_1

Doğru şekilde oluşturacağınız kategoriler blog’uğunuza gireceğiniz yeni içeriği etiketlemeyi kolaylaştıracağı gibi sonradan pek çok yazınızı yeniden kategorilere ayırma zahmetinden de kurtaracaktır.


2. Adım: Etiketler gadget’ını blog’uğunuzun kenar çubuğuna ekleyin.

Yazılarınızı blog’uğunuzun içeriğine göre kategorilere ayırdıktan sonra, sıra blog ziyaretçilerinizin bu kategorileri görüntüleyebilecekleri bir listeyi blog’uğunuza eklemeye geliyor.

Listeyi eklemek içinde “gadget ekle” yazan bağlantıya tıkladıktan sonra açılan pencerede, etiketler gadget’ına tıklayın.

etiketleri-yapılandır-secilen-etiket
Bizim amacımız etiketlerle kategori oluşturmak olduğu için eklediğimiz gadgetın sadece kategorilerimize ait etiketlerin bulunduğu ve liste(2) şeklinde olması daha uygun olacaktır.

Bunu yapabilmek içinde açılan pencerede “Seçilen Etiketler” (1) yazan seçeneği işaretledikten sonra düzenle(3) yazan bağlantıya tıklayarak istediğiniz etiketleri seçili hale getirin.gosterilecek-etiketlerDaha sonra isterseniz tüm etiketlerinizi göstermek için etiketler gadget’ını yeniden bulut veya liste şeklinde ekleyebilirsiniz.

Artık kategorilerinizi belirledikten bundan sonra daha yazıyı yazmadan hangi kategoriye ait olduğu kafanızda belirecektir.yeni yazdığınız yazıları etiketleyerek kolayca istediğiniz kategoride yayınlayabilirsiniz. Peki eski yazılarınızı da kategorilere ayırmak için tek tek etiketlemeniz mi gerekiyor ?
Cevap basit hayır.hemen açıklayalım.

3.Adım: Eski yazılarınızı kolayca kategorilere ayırın.

Yazılarınızı daha önce yazıp etiketlemeyi unuttuysanız veya farklı kategoriler oluşturmak istiyorsanız, pek fazla kimsenin bilmediği bu yöntemi kullanarak içeriğinizi kategorilere ayırmanızda mümkün.

1. adımda verdiğim örnekle devam ediyorum ,tatlılar diye bir kategori oluşturmuş ve bir yazımı da tatlılar diye etiketledikten sonra yayınlamıştım şimdide tatlılar etiketini, eski yazılarıma uygulamak için kayıtları düzenle sayfasına geçiyorum ve bu etiketin uygulanmasını istediğim yazıların ,solunda bulunan kutucuğu işaretliyorum.

kayıtları-duzenle

Yazılarınızı işaretledikten sonra etiketin bu yazılara uygulanması için yine bu sayfada bulunan etiket eylemeleri yazan bölüme tıklıyorum ,diğer etiketlerimin de de bulunduğu açılır pencerede tatlılar yazan etikete tıklıyorum , bu sayede eski yazılarımı da da kolayca ortak bir etiketle, kategorilere ayırmış oluyorum.

etiket-eylemleri

Kategorilerinizi bir menüye ekleyin

Yukarıdaki işlemleri doğru bir şekilde uyguladıktan sonra 2. adımda anlattığımız şekilde kategorilerinizi kenar çubuğuna(sidebard) değil de bizim yaptığımız gibi kendi blog’uğumuz da bir ana menüye eklemek istiyorsanız altta ki anlatımda sizin için.

Blog’uğunuzda bir menü olduğunu varsayarak, yoksa da buraya bakabilirsiniz devam ediyorum.

kategroileriniz için oluşturacağınız bağlantı şu şekildedir.
http://blogunuzunadi.blogspot.com/search/label/tatlılar?max-results=10

buradaki tatlılar yazan yere kendi kategoriniz gelecek ?max-results=10 yazan bölümde bulunan 10 değeri bağlantıya tıklandığında ana sayfanızda gösterilecek yazı adedini gösterir bu değerle oynayarak istediğiniz kadar yazı gösterebilir veya azaltabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder