Blog dünyasına ilk defa adım attıktan sonra , blog’unuz oluşturup, oluşturduğunuz bu blog’a , profesyonel bir görünüm kazandırmak için tavsiyelerini alabileceğiniz, işin ustası birileri çevrenizde yoksa blog’unuzda ki eksikleri tamamlamak daha profesyonel bir görünüm kazandırmak için iş başa düştü demektir.
Bize gelen istekler doğrultusunda tek tek tüm blog’ları gezip, neyi doğru neyi yanlış yaptığını söyleyebilme imkanımız bulunmasa da blog’unuza daha profesyonel bir tasarım kazandırıp, daha kullanışlı ve arama motoru dostu hale getirebileceğiniz bir yazı hazırladık..
Hazırladığımız yazıyı okuyarak kendi blog’unuz da ki eksikleri daha iyi değerlendirme imkanı bulabilir ,daha sonra adım adım blog’unuzda ki bu eksiklikleri giderebilirsiniz.
1.Benzersiz bir tasarım
Blogger her ne kadar ücretsiz bir platform olsa da serbest geliştiricilerin ve blogger ekibinin hazırladığı şablonlar sayesinde blog’unuza benzersiz bir tasarım kazandırmanız hiçte zor değil.
Blog’unuzun tasarımını özelleştirebileceğiniz bir kaç yöntem bulunuyor bunlardan ilki blogger’ın sizin için hazırladığı şablonlardan birini seçerek ,şablon tasarımcısı yardımıyla özelleştirmek.
➜ Şablon tasarımcısı ile seçtiğiniz şablonun bir biriyle uyumlu renk alternatifleriyle görüntüleyebilir ,arka planı olarak resim kullanabilir bölümleri içiriğinize uygun şekilde boyutlandırabilirsiniz.
➜ Diğer bir yöntemde internetten her hangi bir kaynaktan bulduğunuz şablonu bilgisayarınıza indirerek düzenledikten sonra kendi blog’unuz da kullanmak üzere yükleyebilirsiniz.
Bu noktada bir hatırlatma yapmakta fayda var ücretsiz şablonlar genellikle İngilizce olduğu için bu şablonlar üzerinde düzenleme yapmak gerekiyor, bunun içinde bir miktar HTML bilgisine sahip olmanız gerekiyor.
➜ Son olarak tasarımı özelleştirmek için bizim yaptığımız gibi blogger’ın basit şablonlarından birini seçip, kodları üzerinde oyma yaparak geliştirebilirsiniz.
➜ Kendiniz için bir logo hazırlayın blog’unuzun adı ve içeriğiyle uyumlu bir logo akılda kalıcılığı artıracaktır bunu da unutmayın.
2.Blog’unuz için özel sayfalar oluşturun
Blogger’da da diğer ücretli servislerde olduğu gibi kendi özel sayfalarınızı oluşturabilirsiniz.
➜ Örnek: İletişim, Hakkımda veya Galeri gibi sayfalar için blogger’ın sayfa oluştur özelliğiniz kullanarak kendi özel sayfalarınızı oluşturup,blog’unuza bu sayfalara gidecek bağlantılar ekleyebilirsiniz.
3.Ana sayfanız diğer sayfalardan farklı olsun
Bazı öğeleri sadece ana sayfada veya yazı sayfalarında görüntüleyerek blog ana sayfanızı diğer sayfalardan farklı gösterebilirsiniz.
Bir ana sayfa oluşturduğunuzda diğer önemli bir konuda yazılarınız keserek devamını oku şeklinde bir bağlantı oluşturmanız hem ana sayfanızın daha hızlı açılmasını sağlayabileceği gibi daha fazla yazıyı ana sayfanızda gösterebilmenize de olanak sağlar.
4.İçeriğinizi kategorilere ayırın.
Blog ziyaretçilerinizin aradıklarına veya okudukları yazıyla,ilgili diğer yazıları daha kolay bulabilmeleri için kategorilere ayırın.
İçeriğinizi kategorilere ayırmak yazılarınızın daha fazla okunmasını sağlayacağı gibi blog ziyaretçilerinizin aradıklarını bulmalarını da kolaylaştıracaktır.
5.Yorum formunu düzenleyin
Blog’unuzunda ki etkileşimi artırmanın en önemli yollarından biri yorumlardır, yazdığınız her hangi bir yazıya yapılan basit bir yorum blog’unuzu güçlü bir tartışma platformuna dönüştürebilir.
Blogger yorum formu dışarıdan iframe ile çağrıldığı için üzerinde düzenleme yapma imkanız bulunmasa da blogger’ın izin verdiği kadarı ile yorum formunun tasarımını değiştirebilir veya ayarları düzenleyerek blog ziyaretçilerinizin daha kullanışlı bir arabirimde yorum yapmasını sağlayabilirsiniz.
➜ İlk etapta adsız yorumlar dahil olmak üzere tüm kullanıcılara izin vermek doğru bir hamle olacaktır.
➜ Diğer önemli bir konuda spam bootlara karşı kelime doğrulama özelliğini devre bıraktığınızdan emin olun bu blog ziyaretçilerinizin yorum yapmasını kolaylaştıracaktır.
➜ Blogger’ın yorum formunu beğenmiyorsanız farklı yorum formları kullanabilmenizde mümkün.
6.Kenar çubuğunda temel gadgetlara yer verin
Blogger’ın diğer güzel özelliklerinden biriside gadget adı verilen küçük program parçacıkları sayesinde blog’unuzu daha fazla geliştirmenize izin vermesi.
Blogger Kumanda paneli ➜ Tasarım ➜ Sayfa öğeleri yolunu izledikten sonra Gadget ekle yazan bağlantıya tıkladıktan sonra açılan pencerede gadget galerisinde gezinerek blog’unuza ekleyebileceğiniz bir çok eklenti bulabilirsiniz.
➜ burada bulunan gadgetlar içerisinde son yorumlar ve üyeler(izleyiciler) gadgetları blog’unuzda ki etkileşimi bir adım daha öteye taşımak için kullanabilirsiniz.
➜ Son yazılar eklentisi de blog ziyaretçileriniz bir yazınızı okurken en son yayınladığınız yazılarınıza dikkat çekmek için kullanabileceğiniz diğer işlevsel bir eklenti.
➜ Yine sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorsanız twitter gereçleri ve blog’unuz için bir Facebook sayfası oluşturduysanız hayran sayfanızı tanıtmak için Facebook beğen kutusu ekleyebilirsiniz.
7.Yazılarınızı paylaşabilmeleri için blog ziyaretçilerinize araçlar sunun
Yazdığınız yazıların altında blog ziyaretçilerinizin içeriğinizi kolayca kendi sosyal ağlarında veya imleme servislerinde paylaşabilmelerini sağlayacak araçlar sunmanız size hayal edemeyeceğiniz kadar trafik sağlayacaktır.
Blogger’ın her ne kadar blog ziyaretçilerinizin içeriğinizi kolayca paylaşabilmeleri için eklediği düğmeler bulunsa da ,siz tasarımınıza uygun daha farklı uygulamalarda tercih edebilirsiniz.
➜ Bunlarda ilki Facebook beğen düğmesi , diğer seçeneklere de bu kategoride göz atabilirsiniz.
8.Kendi alan adınızı kullanın
Blogger’ın bu kadar sevilmesinin en önemli sebeplerinden biri olan kendi alan adınızı seçebilmenize olanak tanıması.
➜ oluşturduğunuz blog’un blogspot.com yerine com,org, veya net gibi bir alan adına sahip olmasını istiyorsanız buradaki ayrıntılı anlatım işinizi görecektir.
9.Blog’unuz arama motoru dostu olsun
Arama motoru denince ilk akla gelen Google oluyor,blogunuuzu oluşturduktan bir kaç hafta sonra google de görünmeye başlayacaktır fakat yazdığınız yazıların aramalarda üst sıralarda çıkması için sizinde yapabileceğiniz bir kaç şey bulunuyor.
➜ Blog’unuzu arama motorları ile uyumlu hale getirin
➜ Blog’nuzun site haritasını Google’a gönderin.
Yapacağınız bu işlemler blog’unuzun arama motorlarında daha iyi indexlenmesini sağlayacağı için üst sıralara çıkmanıza da yardımcı olacaktır.
10.İstatistiklerden yararlanın
Son olarak blog ziyaretçilerinizin davranışları hakkında bilgi edinmek için ,blog’unuzdaki hataları hızlı bir şekilde öğrenip gidermek için yine Google’un ücretsiz servislerinden yaralanabilirsiniz.
➜ Analiytics’le blog ziyaretçilerinizin eğilimlerini hangi kelimeleri kullanarak blog’unuza girdiklerini ,kullandıkları tarayıcıdan tutunda işletim sistemlerine kadar bir çok bilgiyi görüntüleyebilirsiniz.
➜ Webmaster Tools ile blog’unuzda ki hataları kimlerin blog’unuza bağlantı verdiği gibi bir çok iyileştirme önerisinden yaralanabilir blog’unuzu daha arama motoru hale getirebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder