Zaman zaman sizin de blogger’ın ne kadar güvenli olduğu ve bir şeyleri değiştirirken yanlış mı yapıyorum diye aklınızdan geçirdiğiniz olmuştur.Bu yazımızda aklınızda ki bu tüm bu sorulara cevap bulup bloger’ı daha fazla nasıl güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz hakkında ipuçlarını sizinle paylaşmak.
Blogger’ın aslında güvenlik konusunda ödüllü bir servis olduğunu belirtmem gerekir fakat blogger yardım forumu gibi çeşitli platformlarda okuduğumuz blog’uğumun HTML kodları kırılarak hesabım çalındı gibi aklınızda soru işareti bırakacak bir çok soruyu bu yazımızda cevaplıyoruz.
Blogger ne kadar güvenli ?
Bu sorunun cevabını açıklamadan önce bir web sitesinin nasıl hack edildiğini yani ele geçirildiğine kısaca değinmek istiyorum Hackerlar bir web sitesini ele geçirmek için çeşitli yazılımlar aracılığı ile o web sitesinin barındırıldığı alanı yani hostu tarar güvenlik açıkları bularak o web sitesini ele geçirirler.
Peki blogger’da durum nasıl blogger(blogspot) üzerinde oluşturulan tüm bloglar Google’un serverlarında host edildiği için dünyanın en güvenli hosting’ine sahip olduğunuzu bilmenizde fayda var. Yani güvenlik açığı bulunarak blog’uğunuzun ele geçirilmesi neredeyse imkanız (zaten böyle bir ihtimal olsaydı sizin blog’uğunuzdan önce Twitter’ın,Googlen’un blogları gibi en çok ziyaret edilen ilk 100 blog sıralamsın da ki bloglar ele geçirildi) Ayrıca müdahalede bulunarak blog’uğunuzun tasarımını değiştirdiğinzi kodlarla yani HTML’yi düzenle sayfasında müdehale edebileceğiniz kodlarla güvenlik açığı yaratabileceğiniz hiç bir durumda söz konusu değil.
Peki bir kullanıcı hesabını nasıl kaptırır blogger tamamen bir web tarayıcısı üzerinden düzenlenebildiği için giriş yapmak için bir e-posta ve şifreye ihtiyacınız bulunmakta yani bu durumda sizin kaptırmamanız gerekende Google hesabınız bunun içinde güvenli bir e-posta ve şifre sahip olmalısınız.
Bizim kullandığımız e-posta servisi güvenlik konusunda MSN’e fark atan Gmail size tavsiyem hala bir G-mail hesabınız yoksa hemen buradan bir gmail hesabı almak tabi burada dikkat etmeniz gereken diğer öneli bir noktada gmail hesabı alırken hesabını kaptırma riskine karşın güvenlik sorusunu mutlaka doldurmak ve hatırlayabileceğiniz bir kelimeden oluşmasına dikkat etmelisiniz.
Seçeceğiniz güvenlik sorusu her ne olursa olsun burada sorunun her hangi bir önemi yok önemli olan verdiğiniz cevap o yüzden kolay tahmin edilemeyecek alakasız bir cevapta yazabilirsiniz.
Örnek:
İlkokul öğretmenizin adı cevap kaşarlı tost(cevabı bir yerlere not almayı unutmayın )
Diğer öneli bir konuda oluşturduğunuz şifre, şifrenizi de kolay tahmin edilemeyen rakamlardan büyüklü küçüklü harf kombinasyonundan seçerseniz kırılması veya tahmin edilmesi daha da zorlaşacaktır.
Blog’uğunuza eklediğiniz eklentilere dikkat.
Her bulduğunuz gaget’ı blog’uğunuza eklerken dikkatli olmalısınız çünkü bazı websiteleri oluşturdukları ücretsiz gadgetlara ekledikleri javscripler sayesinde her hangi biri blog’uğunuza girdiğinde kendi sitelerine yönlendirebilecekleri gibi blog’uğunuzda istemediğiniz çeşitli popup pencerelerde açtırabiliyorlar.
Bu tür bir durumda eklediğiniz gadgetı kaldırmak kesin çözüm oluyor.
İstenmeyen yorumlardan kurtulun.
Blog’uğunuzun yorum formunu kullanarak sadece kendi bloglarının linkini bırakarakan spam yorumları engellemenin en kolay yolu yorum denetlemeye girerek bu tür yorumları spam olarak işaretlemek.
Tabi blog’uğunuzda yayımladığınız yazılara katkıda bulunarak yorum yapan blog ziyaretçilerinizin kendi bloglarını tanıtmak için yorumların altına bıraktıkları imzalar hariç. daha fazla ayrıntı içinde buraya bakabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder