23 Aralık 2011 Cuma

Site Yapımı İçin Ön Hazırlık

Site yapımının bence en önemli aşaması site yapımı için yapılan ön hazırlıktır. Hazırladığınız sitenin başarılı olabilmesi ve ziyaretçi çekebilmesi için iyi bir ön hazırlık yapmanız gerekir. Onca emek verdikten sonra hazırladığınız sitenin sadece 3-5 kişi tarafından ziyaret edilmesini istemiyorsanız, site yapımına geçmeden önce ön hazırlığınızı iyi yapmalısınız.

İnternete hergün binlerce site dahil oluyor ve bunların çok azı ortalama ziyaretçi sayısına ulaşabiliyor. Çoğu web sitesi çok az sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği gerekçesiyle sahipleri tarafından kapatılıyor. O nedenle sabırlı olmanızı ve açmayı düşündüğünüz site için ön hazırlık yapmanızı tavsiye ederim. Site yapımına başlamadan önce yapmanızı tavsiye ettiğim hazırlıkları iki başlık altında özetledim. Bunlar dışında yapmanız gereken tasarım ile ilgili hazırlıkları sitemizdeki dersleri incelerken yapmış olacaksınız.


Site Konusu
Sitenizin konusu ve içeriği, sitenizin ziyaretçi sayısını etkileyen en önemli etkendir. O yüzden konu ve içerik belirlemek sanılandan daha ciddi bir konudur ve site yapmanın en önemli adımlarından biridir.

Site Konusunu Belirleyin

Web sitesi yapımına başlamadan önce kendinize bir konu seçin ve sadece o konuya yönelik içeriklerle sitenizi oluşturun. Kullanacağınız içeriği alt kategorilere ayırarak sitenize ekleyin. Örneğin oyun sitesi açıyorsanız sitenize sadece oyunlarla ilgili içerik ekleyin ve savaş oyunları strateji oyunları gibi alt kategoriler oluşturarak bu kategorilerle ilgili içeriği sitenizde kullanın. "Sitemde her şey olursa daha çok kişi ziyaret eder" şeklinde düşünmeyin. Sadece bir konuya yönelik hazırlanan siteler daha başarılı olur. 

Sıradışı Konulara Odaklanın

Siteniz için seçtiğiniz konu ne kadar farklı olursa, ziyaretçi çekmeniz o kadar kolay olur. Haber sitesi açıp Hürriyet.com'a rakip olmakla bakkal açıp Migros'a rakip olmak tamamen aynı şeydir. Haber sitesi açmayı düşünüyorsanız sadece bulunduğunuz il veya ilçeye özgü haber sitesi açmanız daha mantıklı olur. Çünkü sadece ilçenize özgü bir haber sitesi açarsanız Hürriyet.com'dan bir farkınız olur. Oyun sitesi açmak yerine sadece araba yarışı oyunları içeren bir site açmakta daha mantıklıdır.
Web sitesi yapımına yeni başlayanların çoğu sadece hobi olarak veya site yapımını öğrenmek için web sitesi yapar. Siz de hobi olarak veya nasıl yapıldığını öğrenmek için site yapıyorsanız kişisel bir site hazırlayabilir, öz geçmişinizi hobilerinizi internet kullanıcıları ile paylaşabilirsiniz veya yaşadığınız bölge hakkında bir web sitesi açabilirsiniz. Ne sitesi yapabilirim sorusunu kendinize soruyorsanız aşağıdaki sorular cevabı bulmanıza yardımcı olabilir:
Ne yapmaktan hoşlanıyorum?
Hangi konularda bilgiliyim?
Zaman harcadığım faaliyetler neler?
Hangi konuda birşeyler öğrenmekten hoşlanıyorum?
Yukarıdakiler ve benzeri sorulara cevap vererek açmak istediğiniz sitenin konusuna karar verebilirsiniz. 

Site İçeriği

İçerik, sitenizde kullanacağınız resim, müzik, yazı, video ve benzeri şeylerin tamamına denir. Bu sayfada sitenizde kullanacağınız içeriğin nasıl olması gerektiği hakkında birkaç ipucu vereceğim.
Bir web sitesi için en önemli şey içeriktir. İçeriği kaliteli olan bir site, tasarımı kötü olsada başarılı olabilir ama içeriği olmayan veya kalitesiz olan bir site ne kadar güzel tasarımı olursa olsun, diğer özellikleri ne kadar iyi olursa olsun başarılı olamaz. Buna en güzel örneklerden biri Google'dir. Google anasayfasında sadece bir Google yazısı, arama çubuğu ve ara butonu bulunuyor. Dünyadaki en iyi tasarıma sahip site değil ama aradığımız bilgiye en yakın sonuçları getirdiği için dünyanın en iyi arama motorudur. Diğer bir deyişle çok kaliteli içeriğe sahiptir ve bu nedenle dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biridir. İçeriğin ne kadar önemli olduğunu sanırım anlatabildim. Şimdi kaliteli içerik nasıldır, nasıl olmalıdır sorularına cevap vermeye çalışayım.

içerik Özgün Olmalı

Sitenizde kullanacağınız içerik kopya olmamalıdır. Başka sitelerden kopyalayıp sitenize eklediğiniz içeriğin kopya olduğu arama motorları tarafından anlaşılır ve siteniz arama motoru sonuçlarında alt sıralarda yer alır. Hürriyet.com sitesinden kopyaladığınız haberlerle bir site açarsanız arama motoru sonuçlarında her zaman hürriyet.com sitesinin gerisinde kalırsınız ve ziyaretçi sayınız çok düşük olur. Bu nedenle sitenizde kullanacağınız içeriğin ilk defa sizin sitenizde yayınlanıyor olması gerekir.

İçerik Hazır Olmalı

Sitenizde kullanacağınız içeriği site yapımına başlamadan önce hazırlamanız büyük avantaj sağlayacaktır. Örneğin cep telefonu sitesi yapacaksanız sitenize ekleyeceğiniz telefonların listelerini, fotoğraflarını, telefonlar hakkında yazacağınız değerlendirmeleri bir klasörde toplayın veya hangi kaynaklardan yararlanacağınızı araştırın. Bunu yapmazsanız eklemeyi düşündüğünüz telefonlar hakkında yeterince bilgi bulamama ve hazırladığınız sitenin yarım kalma olasılığı doğacaktır





0 yorum:

Yorum Gönder