20 Haziran 2012 Çarşamba

Türkçe İçerik

Türkçe'nin internette yerini alması

İnternetin faydalı mı, zararlı mı? tartışmalarının hiç kimseye fayda getirmeyeceğini kabul ettik. Globalleşmenin konuşulduğu ve dünyanın küçük bir köy haline geldiği günümüzde internetin bu gelişmelerdeki rolü ve iletişimdeki sağladığı kolaylık, herkes tarafından kabul ediliyor artık.

Haberleşme aracı olarak kullandığımız internetin, reklam, pazarlama ve satış aracı olarak kullanılması ve de en önemlisi de faydasının zararından çok olabilmesi için öneminin çok iyi algılanması gerekmektedir. İnternetin kullanımı kişilere göre değişsede herkesin ortak bir sorunu var. Ve yazımızın asıl konusu da önemini vurgulamaya çalışacağım: Türkçe içerik sorunudur.

Mesleğiniz ne olursa olsun, internetinizi açtığınızda - yabancı dil bilmiyorsanız - konuşmayı bilmeyen çocuklar gibi sadece monitörü izlediğimiz gerçeğini kabul etmemiz gerek..

İnterneti faydalı hale getirebilmek için yapmak zorunda olduğumuz çalışma, zengin Türkçe içeriklere sahip sitelerin hazırlanması konusunda çalışmaların artırılması gerekir. Her branşta her meslekte ve az ya da çok önemli diye sınıflandırmaya girmeden mevcut tüm bilgileri internet ortamına taşımalıyız ki internet kullanan tüm insanlara faydalı hale gelsin.

Bilgisayarının ödev hazırlamak ya da araştırma yapmak için kullanan bir öğrenci, öğretmen, meslek erbabının birkaç faydalı bilgi için saatlerce internette sörf yaptığını düşünecek olursa belli bir zaman sonra artık -nasıl olsa istediğim bilgiyi bulamayacağım- düşüncesi hakim olmaya başlayacak ve internet sadece haber takip etmek için ya da vakit öldürmek için kullanılan bir araç olarak görülmeye başlayacaktır.

Türkçenin büyük bir coğrafyada kullanıldığı dünyamızda, dilimizin kullanımının yaygınlaşması ve yabancı diller tarafından dejenarasyonundan kurtulabilmesi için de internete bir an önce taşınması gerekmektedir. Her ne kadar software üretimcisi firmalar tarafından türkçe dil desteği görülmezlikten gelinsede biz varlığımızı kendi gayretlerimizle ortaya koymalıyız ve içerik zenginliği sayesinde Türkçenin internette de varlığını ve ağırlığını tüm dünyaya duyurmalıyız.

Henüz ilkokul çağında internetle tanışan, yabancı dil bilmeyen çocuklarımızın bilgisayar karşısına geçtiklerinde dilini bilmedikleri bir yabancı sitede karşılarına çıkabilecek bir buttonu tıklamalarıyla beyinlerinde silinmez izler bırakabilecekleri görüntülerle karşılaşma ihtimallerini de düşündüğümüzde dil konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlamış oluruz.

İnternetle bilgisayarın özdeşleştiği günümüzde bilgisayarı nasıl tartışamıyorsak interneti de artık tartışamayız. Henüz ilkokul 1 de okuyan öğrenciler bile çizgi film kahramanlarının isimlerinin sonuna .com ekleyerek o kahramanın web sitesine ulaşılabileceğini biliyorlar. Tüm bunları görmezden gelmek, ileride geri dönülmez bir yanlış olarak karşımıza çıkacaktır.

Yapılması gerekenler... herkes kendi mesleği ve birikimlerini, internet ortamına taşımalı ve yazılan kitaplar, dergiler, bitirme ödevleri, tezler, kütüphaneler ve yazalı olan herşeyin hiç vakit kaybedilmeden internet ortamına taşınması gerekmektedir.

İnternet artık chat ve haberleşme amaçlı kullanımının dışında da kullanılmak zorundadır. Ticari kazançları ve reklam konusundaki öneminden daha çok asıl üzerinde durulması gereken konu türkçe içerik konusudur. Eğitimin dahi e-eğitim şeklinde telaffuz edilmeye başlandığı günümüzde türkçe içerikli sitelerin az olması düşündürücü değil mi?

İnterneti kullanarak 1 günde kitap haline gelecek içeriklerin derlenmesi mümkün, bu şekilde kitap yazanlar bile var. İhtiyacınız olan bir konuda Türkçe araştırma yapmaya kalktığınızda günlerinizi harcasanız da birkaç sayfa sizi doyuracak bilgiye zor ulaşırsınız. Bu da "bir dirhem bal için bir ton odun yemeye benzeyecektir." Yorulmanız yanınıza kar kalacaktır. Herkes üzerine düşeni yapmalı ve Türkçe yi internette yaşatmalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder