23 Aralık 2011 Cuma

Joomla ile Site Yapımı



Joomla, kolayca web siteleri yapmanızı sağlayan ücretsiz bir içerik yönetim sistemidir. Joomla ile kişisel web sitelerinden karmaşık web uygulamalarına kadar bir çok şeyi yapabilirsiniz. Sirket siteleri, kişisel siteler, dosya yönetimi, resim ve multimedya galerileri, blog ve benzeri bir çok proje Joomla ile kolaylıkla ve çok kısa sürede yapılabilir. Sitemin bu bölümünde bunları nasıl yapacağınızı anlatmaya çalışacağım.

Joomla ile kendi web sitenizi yapabilmeniz için aşağıdaki figürde gösterilenleri uygulamanız gerekecek. Joomla Dersleri bölümünde detaylı açıklamalara ulaşabileceksiniz ancak site yapımının hangi aşamasında olduğunuzu anlamanız için aşağıdaki figürü incelemenizi tavsiye ederim.

Joomla Dersleri

Joomla Dosyaları

Joomla derslerini hazırlamak için Joomla'nın 1.7.0 versiyonunu kullandım. Aynı versiyondaki Joomla dosyalarını buradaki linke tıklayarak indirebilirsiniz. Joomla resmi websitesinde Joomla'nın daha yeni versiyonları mevcut olabilir. Joomla resmi websitesini ziyaret ederek güncel Joomla sürümlerini kontrol edebilir, varsa yeni versiyonunu kullanabilirsiniz.

Zip Dosyasını Boşaltın

İndirdiğiniz dosya zip dosyası halinde sıkıştırılmış bir şekilde bilgisayarınıza yüklenecektir. Zip dosyasını açıp içindeki dosyaları boş bir klasöre kopyalayın. İçine Joomla dosyalarını kopyaladığınız klasöre kök klasör denir. Aşağıdaki resimde örnek bir kök klasör gösterilmiştir.

Joomla Dosyalarını Sunucuya Gönderin & Veritabanı Oluşturun

Bir sonraki Joomla dersine devam etmeden önce aşağıda yazanların tümünü tamamlamış olmanız gerekiyor.
  1. Web sunucusu (hosting paketi) edinin
  2. Joomla kök klasör içeriğini sunucu kök klasörüne gönderin
  3. Veritabanı oluşturun
Joomla ile site yapmak için en başta bir sunucu (web hosting paketi) almanız gerekiyor. Web sunucuları hakkında söylenmesi gereken şeyler biraz fazla olduğundan bu konuyu Site Yayınlama bölümünde ele aldım. Web sunucularıyla ilgili konuların tamamını Site Yayınlama bölümünde açıkladım. Henüz bir web sunucunuz (hosting paketi) yoksa veya dosyaları nasıl göndereceğinizi bilmiyorsanız, Site Yayınlama bölümünden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Joomla Kurulumu 

Joomla dosyalarını sunucuya gönderdikten ve hosting paketinde bir veritabanı oluşturduktan sonra Joomla kurulumunu yapmanız gerekir. Aşağıdaki video Joomla kurulumunun nasıl yapıldığını göstermektedir.

Joomla kurulumunu tamamlayabilmeniz için veritabanı konumu, veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve veritabanı kullanıcı şifresini biliyor olmanız gerekir. Eğer bunları bilmiyorsanız veya henüz bir veritabanı oluşturmadıysanız Site Yayınlama sayfasındaki veritabanı oluşturma sayfasını ziyaret ediniz. 

Kategori ve Sayfa Oluşturma

Joomla ile çok fazla sayıda içeriği yayınlamayı düşünüyorsanız, kategori ve alt kategoriler oluşturarak yayınlayacağınız içeriği sınıflandırabilirsiniz. Örneğin arabalar ile ilgili bir site yapacaksanız Süper Arabalar kategorisi ve Ferrari, Porsche gibi alt kategoriler oluşturabilir, Ferrari modellerini Ferrari kategorisi altına ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem içeriği düzenli bir şekilde yayınlamış olursunuz hem de ziyaretçiler aradıkları bilgilere daha kolay ulaşabilirler.   

Firma siteleri gibi sadece birkaç sayfadan oluşan bir site yapmayı düşünüyorsanız kategori oluşturmanız gerekmez. Oluşturacağınız sayfaları kategorilendirilmemiş olarak ayarlayarak herhangi bir kategoriye dahil etmeden yayınlayabilirsiniz.

Joomla'da Link Ekleme

Şu ana kadar Joomla ile hazırlanan bir web sitesine bölüm kategori ve içerik eklemeyi öğrendiniz. Eklediğiniz içeriğin ziyaretçiler tarafından görülebilmesi için sitenizin menüsüne veya diğer sayfalara linkler (bağlantılar) eklemeniz gerekir.

Sayfaya Resim Ekleme

Joomla'da sayfalara resim eklemek isteyebilirsiniz. Aşağıdaki videoda Joomla ile hazırladığınız sitenin sayfalarına nasıl resim ekleneceği gösterilmiştir.
Resmi sayfaya eklemeden önce resmi sayfaya uygun bir hale getirmek için düzenlemeniz gerekebilir. Örneğin resmin ebatları çok büyükse Fireworks, Paint, PhotoShop gibi resim editör programlarıyla önce resmi küçültüp daha sonra sitenize eklemenizi tavsiye ederim.

Joomla'da Tema Yükleme

Joomla'nın en güzel özelliklerinden biri, kullandığınız temayı birkaç saniyede değiştirmenize imkan tanımasıdır. Bulduğunuz ve kullanmak istediğiniz temayı Joomla'ya birkaç saniye içerisinde yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki videoda Joomla'nın temasının nasıl değiştirildiği gösterilmiştir.

Ücretsiz Joomla teması indirebileceğiniz yüzlerce web sitesi var. Bu siteleri Joomla temaları, Joomla Themes, Joomla Templates, Free Joomla Templates kelimelerini Google'de aratarak bulabilirsiniz.

Örnek Joomla Siteleri:

 

0 yorum:

Yorum Gönder